– Jag läste en massa grundkurser. Det var en otroligt bra investering, säger Johan Wester. – Att få vältra sig i vår historia utifrån olika perspektiv gjorde något med mitt sätt att tänka och se världen. Det blev sammanlagt åtta år inom Lunds universitet och kunskapen och förmågan att orientera sig i den är det som han lyfter fram som det viktigaste med sin utbildning. Att inte alla delar hans uppfattning om att humaniora och bildning är den rätta vägen insåg han bland annat när han som moderator deltog i en konferens för studie- och yrkesvägledare på LUX för några år sedan.
– Mina bildningsideal råder inte riktigt i samhället. Det stör mig. Jag vill ha de som är breda med mycket kunskaper och som inte gått den spikraka vägen. Humaniora är grunden i samhället. Johan är själv ett exempel på den breda kunskap han efterlyser när han pratar om humanisters kompetenser och varför det är så viktigt med humaniora i samhället. Att han är beläst inom många områden framgår, även om han själv hävdar att han bara hinner läsa första kapitlet i böcker för att det ger tillräckligt med input för att få igång hans kreativa sida. På en timmes tid hinner han prata om allt från humanistiska ideal, artikulerbar och tyst kunskap, innovationer, teatersport och japansk krigföring, homo sapiens och GUD – globalisering, urbanisering och digitalisering samt järnvägsstationen som den ultimata mötesplatsen. Genom de många olika ämnen som Johan berör under morgonen löper dock en röd tråd med ett tydligt budskap:
– Humanister ska vara längst fram och vara kreativa. Jag gör en massa saker som ingen frågar efter. Jag måste uppfinna min egen kund. Vänta inte på att bli "beställd", att någon ska ge dig det där yrket. Var kreativ, skapa behov och ta plats!