Vägar till examen
Att läsa fristående kurser eller program är två olika vägar som leder till samma mål – en examen.
Läser du ett program följer du en redan förutbestämd struktur för utbildningen och du ansöker till hela programmet på en gång. Läser du fristående kurser sätter du samman din egen utbildning och söker till dina kurser termin för termin. I slutändan är det ingen skillnad mellan en examen som du tar efter ett avslutat program eller en examen som du själv sätter samman av fristående kurser.
Program och ämnesutbildningar hos oss
Hos oss på Institutionen för kulturvetenskaper finns det två kandidatprogram: kandidatprogrammet i digitala kulturer och kandidatprogrammet i modevetenskap. Vi har dessutom sju olika ämnesutbildningar som består av fristående kurser. Läser du fristående kurser sätter du själv ihop kurser till en examen på grundnivå – en kandidatexamen.
De ämnesutbildningar du kan ta kandidatexamen i hos oss är bokhistoria, etnologi, förlags- och bokmarknadskunskap, idé- och lärdomshistoria, intermediala studier, konsthistoria och visuella studier samt musikvetenskap.
Läs mer om våra kandidatprogram
Läs mer om våra ämnesutbildningar (fristående kurser)
Hur lång tid tar en examen?
För att ta en kandidatexamen ska du ha läst totalt 180 högskolepoäng på grundnivå. En termin är normalt sett 30 högskolepoäng om du studerar på heltid, vilket betyder att en kandidatexamen tar tre år. När du har en kandidatexamen kan du sedan läsa vidare på avancerad nivå och ta en magister- eller masterexamen. En magisterexamen är 60 högskolepoäng och tar ett år och en masterexamen är 120 högskolepoäng och tar två år om du studerar på heltid.
Vad ingår i en kandidatexamen?
För att ta en kandidatexamen – oavsett om du läser program eller fristående kurser – behöver du läsa 180 högskolepoäng. Läser du fristående kurser måste du ha en ämnesfördjupning som består av 90 högskolepoäng. Det innebär att du läser tre terminer heltidsstudier i ett och samma ämne – en grundkurs, en fortsättningskurs och en kandidatkurs. Det ämnet blir ditt huvudområde i din examen. Du väljer själv om du vill läsa hela fördjupningen på en gång, det vill säga tre terminer i rad, eller om du vill läsa något annat ämne däremellan. Förutom ditt fördjupningsämne behöver du läsa ytterligare 90 högskolepoäng.
Läs mer om innehållet i en kandidatexamen på Lunds universitets webb
Välj fritt!
De 90 högskolepoäng som du läser utanför huvudområdet är helt valfria – du kan alltså själv välja vad du vill kombinera ditt huvudsakliga ämne med. Det kan till exempel vara ett eller flera andra ämnen vid vår institution, men det går också lika bra att välja ämnen från andra institutioner, fakulteter och lärosäten samt utbytesstudier eller andra studier utomlands. Vi uppmuntrar dig att göra dina val utifrån vad du själv är intresserad av och vilka kunskaper och färdigheter du vill få med dig ut i arbetslivet.
Boka gärna en tid med någon av våra studievägledare vid institutionen för att bolla idéer och diskutera kring detta.
Ta kontakt med våra studievägledare
Exempel på vägar till examen
Vilken ordning du väljer att läsa dina kurser i kan variera, och några exempel på hur det kan se ut finner du i illustrationen här nedanför.