Biblioteks- och informationsvetenskap

Biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet innefattar studier av produktion, organisation, lagring, förmedling och användning av information i dess materiella former samt de institutioner, exempelvis bibliotek, där detta äger rum. Ämnet innefattar även kulturella, samhälleliga och tekniska förutsättningar för dessa aktiviteter, processer och institutioner. Biblioteks- och informationsvetenskap anknyter därmed till andra discipliner inom humaniora, samhällsvetenskap och teknik. Vid Lunds universitet har biblioteks- och informationsvetenskap en kulturvetenskaplig prägel och präglas av en kritisk teoretisk förståelse av samtidsfenomen. Två näraliggande och delvis överlappande teman urskiljes i forskningen:

Praktiker

Forskning om sociala och kulturella praktiker i relation till information i dess materiella former. Forskningen fokuserar på människors handlande i vardagliga situationer på eller vid sidan om arbetet eller utbildningen. Det kan exempelvis röra sig om informationssökning, användning av AI eller värdering av informationskällor i olika sammanhang.  

Institutioner

Forskning om institutioner som förmedlar och i vissa fall producerar information. Folkbibliotek och forskningsbibliotek utgör här två centrala institutioner. Denna forskning intresserar sig för hur kulturinstitutioner som bibliotek navigerar i ett allt mer konkurrensutsatt kultur- och informationsutbud, samt den kulturpolitik som omger fältet. Även bibliotekarieprofessionen studeras.

Biblioteks- och informationsvetenskap har också en forskarutbildning.

Böcker (40 st)

Redaktörskap (20 st)

Artiklar (185 st)

Bokkapitel (178 st)

Förord (4 st)

Encyklopediartiklar (14 st)

Konferensbidrag (115 st)

Rapporter (39 st)

Recensioner (37 st)

Artiklar i facktidskrifter och populärpress (55 st)

Tidningsartiklar (29 st)

Övrigt (54 st)

Sidansvarig: Asa.Lundgrenkultur.luse | 2024-12-16