Forskningsnoden för kulturpolitik och kulturarv
Noden för kulturpolitik och kulturarv vid Institutionen för kulturvetenskaper syftar till att både externt och internt synliggöra forskning kring dessa frågor vid institutionen. Inom noden möts forskare från flera olika ämnen och lär av varandra för att också utveckla frågor som berör kulturpolitik och kulturarv vidare.
Kulturpolitik och kulturarv ska i detta sammanhang tolkas brett och ingångarna innefattar både samtida och historiska, empiriska och teoretiska, begrepps- och metodutvecklande. Hur vi som forskare närmar oss Kulturpolitik och kulturarv kan variera beroende på ämnestillhörighet. När vi funderat kring fokus för noden utifrån pågående forskning vid vår institution framträder några teman:
Kulturarvens och kulturarvsinstitutionernas praktiker och processer
Betydelse och konsekvenser av olika kulturarvspraktiker i civilsamhället
Kulturarv och appropriering
Betydelse av kulturarv och kulturpolitik i diplomati och konflikt
Kulturarvens betydelse och konsekvenser i samband med migration
Kulturarvens materialitet och immaterialitet
Kulturarvspolitisk organisation i ett globalt samhälle
Kulturpolitisk produktion av identiteter
Kulturarvens ekonomiska och kulturpolitiska villkor
Inom noden arrangeras seminarier med möjlighet att lägga fram egna texter, ta upp aktuell forskning eller bjuda in forskare från andra lärosäten. I noden delar vi med oss av våra nätverk, diskuterar nya projekt och testar idéer. Noden är också ett sätt att koppla samman undervisning och forskning samt på ett kraftsamlat sätt visa upp den forskning om kulturarv och kulturpolitik som bedrivs vid institutionen samt vara en brygga för samverkan med både andra institutioner inom LU och med externa aktörer på området.
Inga kommande händelser för tillfället
Kontaktpersoner
Kulturpolitik och kulturarv i forskningsportalen
Utbildning
Master's Programme in Applied Cultural Analysis
Tematiskt samverkansinitiativ
Noden samarbetar med Lunds universitets tematiska samverkansinitiativ Kulturarv, migration och mobilitet i ett öppet demokratiskt samhälle