Kurs
Kurs 7,5 högskolepoäng • BBHB51
På kursen studerar du den grafiska kommunikationens villkor, medier och dokument, från äldsta tid till omkring år 1500. Samspelet mellan texter, mediers materiella uttryck och samhällets förändring står i centrum. Tyngdpunkten ligger på den kommunikationsrevolution som skriften innebar. Viktiga frågor som behandlas är: Vilken betydelse fick övergången från en muntlig kultur till en skriftkultur? Varför skedde övergången från skriftrulle till kodex (det format en vanlig bok har i dag)? Hur påverkades handskriftskulturen av stat och kyrka under medeltiden?
Du kommer att få bekanta dig med kilskrift, papyrus, pergament, papper och olika illustrationstekniker. Koncentrationen ligger på västerlandet, men du kommer även att studera den tidiga utvecklingen i exempelvis Kina, Korea och den islamiska världen. Du får lära dig hur grafisk kommunikation i text och bild sett ut historiskt och vilka ideologiska, teknologiska och estetiska faktorer som har påverkat utformningen.
Kursen ingår som delkurs 1 i BBHA15 Bokhistoria, grundkurs, men kan även läsas separat. Kursen ges på halvfart och distans via internet.
Kurstillfälle:
höstterminen 2024
Studiesätt:
halvfart,
distanskurs
Kursperiod:
2024-09-02 – 2024-10-31
Anmälningskod:
LU-32001
Behörighet:
Grundläggande behörighet