Kurs
Kurs 7,5 högskolepoäng • HISS02
För studenter som har läst 90 hp i historia, inkl. kandidatkurs, som vill få en fördjupad översikt över de teorier och metoder som används i historisk och idéhistorisk forskning. Kursen kan vara en fristående kurs på avancerad nivå, eller ingå i Masterprogram i historiska studier.
I kursen studerar du svensk och internationell forskning inom historievetenskaperna utifrån frågor som har att göra med metod- och teorival. Förståelsen för forskningsprocessen är viktig, dvs hur metod och tolkningsperspektiv hänger ihop med vetenskapsteoretisk position och med forskarens förståelse av sin egen position. En central fråga är: Vilka grundantaganden om hur kunskap skapas finns implicit i metodval och i tolkningsperspektiv? Kursen ger dig också en översikt över de teorier och metoder som används i historisk och idéhistorisk forskning och förbereder dig på att välja metodiska ingångar till ett framtida uppsatsarbete på avancerad nivå.
I kursen studerar du svensk och internationell forskning inom historievetenskaperna utifrån frågor som har att göra med metod- och teorival. Förståelsen för forskningsprocessen är viktig, d v s hur metod och tolkningsperspektiv hänger ihop med vetenskapsteoretisk position och med forskarens förståelse av sin egen position. En central fråga är: Vilka grundantaganden om hur kunskap skapas finns implicit i metodval och i tolkningsperspektiv? Kursen ger dig också en översikt över de teorier och metoder som används i historisk och idéhistorisk forskning och förbereder dig på att välja metodiska ingångar till ditt eget uppsatsarbete.
Programtillhörighet: Masterprogram i historiska studier
Kurstillfälle:
höstterminen 2023
Studiesätt:
heltid,
dagtid
Kursperiod:
2023-09-27 – 2023-10-26
Anmälningskod:
LU-31051
Behörighet:
90 högskolepoäng i historia, idé- och lärdomshistoria, religionshistoria, historisk antropologi, ekonomisk historia, Europakunskap, genusvetenskap med historisk inriktning, statsvetenskap med historisk inriktning eller annat ämne med historisk inriktning, eller motsvarande kunskaper
Kursansvarig:
Joachim Östlund
Lärare:
Hanne Sanders,
Anna Tunlid