Forskning om dålig stämning på jobbet - Katarzyna Herd och Jakob Löfgren intervjuas i Suntarbetsliv
Etnologerna Katarzyna Herd och Jakob Löfgren forskar om dålig stämning på arbetsplatser.
Ljudbänk i Botan visar på människans framfart också i våra ljudlandskap
Ljudmiljöcentrum vid Lunds universitet har fram till midsommar sin ljudbänk stående i Botaniska trädgården där besökarna kan sitta ner och lyssna till ljudinstallationen ”Trädgården”.
Från panik till nyskapande digitala undervisningsidéer
Ett paniktillstånd tvingade i våras fram nya kreativa undervisningsidéer. Nu startar elva nya projekt på de humanistiska och teologiska fakulteterna för att ta tillvara och utveckla dem.
”Stater och myndigheter kan inte förlita sig på Googles goda vilja” – debattinlägg av Olof Sundin och Jutta Haider
Jutta Haider och Olof Sundin har tillsammans med Dirk Lewandowski skrivit en debattartikel om ett öppet webbindex internationellt.
Debattartikel av Daniel Persson i senaste numret av Arkitektur
Daniel Persson har skrivit en debattartikel i senaste numret av Arkitektur om pandemi, trångboddhet och jämlik bostadspolitik: ”I fattigdomens rum frodas pandemier”.
Spikning: Cecilia Andersson – Performing search – search engines and mobile devices in the everyday life of young people.
Cecilia Anderssons avhandling i biblioteks- och informationsvetenskap, spikades 7/5 2021. Disputationen äger rum fredagen 4 juni 10.15. Disputationen sker digitalt. Opponent är professor Ulrika…
Susanne Lundin deltar i flervetenskaplig forskning kring långtidskomplikationer av Covid-19
Som enda ickemedicinska forskare har Susanne Lundin, professor i etnologi, medverkat i framtagandet av Kungl. Vetenskapsakademiens tredje delrapport om långtidskomplikationer av Covid-19.…
Susanne Lundin och Talieh Mirsalehi bloggar om tillgång till Covid-skydd
Susanne Lundin och Talieh Mirsalehi har tillsammans med kollegor inom projektet ”Förfalskade läkemedel i ett multikulturellt samhälle” skrivit ett blogginlägg för BMJ, Medical Humanities: "Access to…
Grattis Emma Eleonorasdotter – nydisputerad i etnologi
Stort grattis till Emma Eleonorasdotter som 23/4 disputerade i etnologi med avhandlingen ”Det hade ju aldrig hänt annars”. Om kvinnor, klass och droger. Opponent var Ulrika Dahl, professor i…
Emma Severinsson i Helsingborgs dagblad: Att dölja ansiktet har gått från machosymbol till medicinskt skydd och tokflärd
"Nyligen var det huliganernas sätt att förbli anonyma. Nu är det medicinskt blåvitt eller kanske ljusgrönt i siden och strass. Munskydden har gjort en snabb resa, konstaterar modeforskaren Emma…
DN Debatt. ”Allt fler falska mediciner mot covid-19 i omlopp”
Ny undersökning visar att allt fler söker på nätet efter mediciner och skydd mot covid-19. Antalet köp har ökat rejält. Hälften av dem hade inte kontrollerat om webbplatserna verkligen var…
Spikning: Emma Eleonorasdotter – ”Det hade ju aldrig hänt annars”. Om kvinnor, klass och droger
Emma Eleonorasdotters avhandling i etnologi, spikades 26/3 2021. Disputationen äger rum fredagen 23 april 13.15. Disputationen sker digitalt. Opponent är Ulrika Dahl, professor i genusvetenskap,…
Filosofiska rummet i P1: Hur mycket styr slumpen våra liv?
"Vad avgör hur vi handlar om framtiden delvis styrs av slumpen. Vad händer då med den fria viljan och vår syn på meningen med livet?" Kristiina Savin, doktor i idé- lärdomshistoria vid Lunds…
Johanna Rivano Eckerdal medverkar i dansk TV-serie om svenska och danska coronastrategier
I TV-serien ”Annika og det svenske coronamysterium”, som sänds på DR2, undersöker den dansk-svenska journalisten Annika Wetterling orsaker till och konsekvenser av att Sverige och Danmark har så olika…
Katarzyna Herd skriver om spöken på TV
Katarzyna Herd, forskare i etnologi, har i dagarna fått sin artikel om spöken på TV publicerad i den elektroniska tidskriften Populär — Nordic Journal for Popular Culture Research.
Lars-Eric Jönsson: Vem älskar Sten Samuelson... och hans lasarett?
Lars-Eric Jönsson, professor i etnologi, har skrivit en artikel i Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan om Sten Samuelsons arkitektur och Helsingborgs lasarett.
Thomas Kaiserfeldt medverkar med artikel i DN Debatt. ”Felaktiga uppgifter cirkulerar om slutförvaret av kärnavfall”
I debatten om slutförvar för använt kärnbränsle ger nu Kärnavfallsrådet sin syn på saken. Det stämmer inte att Mark- och miljödomstolen har godkänt SKB:s ansökan menar artikelförfattarna. "Det finns…
Susanne Lundin intervjuas i SVT: Forskaren om svarta vaccinköp: ”Rationalitet sätts åt sidan”
"Att människor har en principiell ståndpunkt mot illegal vaccin- och läkemedelshandel hindrar inte att de hittar argument för att göra undantag för sig själva. – Människor är bra på att förhandla…
Biohacking – en själlös syn på existensen?
"Vi lever i mätbarhetens och kontrollens tid – inte minst över våra kroppar. – Är det ett elitsamhälle vi vill ha? frågar sig forskaren Moa Petersén som studerat biohackingrörelsens framväxt."