5 snabba frågor inför arbetsmarknadsdagen
Karin Arbsjö är journalist och har läst idé- och lärdomshistoria. Idag jobbar hon som journalist på Sveriges Radio.

Du har läst idé- och lärdomshistoria hos oss, vad gör du idag?
I dag arbetar jag som producent och reporter på Sveriges Radio i Malmö, efter att ha ägnat mig åt kulturjournalistik och ledarskap inom journalistik under nästan 20 år. Jag arbetar bland annat med Livet vid 2,5 grader, P1 Kultur och Allvarligt talat i P1.
Vad har dina studier i idé- och lärdomshistoria betytt för dig i din karriär?
Det är fortfarande det roligaste och mest givande jag läst på universitetet, och jag har haft med mig både angreppssätt och inspiration därifrån. Att förstå idéströmningar i samhället och sätta dem i historiska sammanhang är viktiga drivkrafter inom kulturjournalistiken.
Du ska medverka på institutionens arbetsmarknadsdag 12 mars. Vad vill du förmedla till de som studerar idé- och lärdomshistoria eller andra humanistiska ämnen idag?
Att de ska njuta av upplevelsen att förstå världen på nya sätt.
Vad har det betytt för dig att hålla kontakt med institutionen och lärarna efter din utbildning?
Jag har återvänt både på arbetsmarknadsdagar och som föreläsare i kulturjournalistik, och det har alltid känts roligt och meningsfullt.
Har du något karriärtips för studenter som snart är klara med sina utbildningar och ska ut i arbetslivet?
Tänk brett när du funderar på vad du skulle kunna jobba med! Framtiden inom just kulturjournalistik ser kanske inte jätteljus ut, men sånt man brinner för och har som intresse kan man alltid odla oavsett om det är ens jobb just nu eller inte.
Julia Tuvesson, startade efter sina kandidatstudier i etnologi företaget Tuvessonskan Mat & Kommunikation som hon drivit sedan 2018.

Du har läst etnologi hos oss, vad gör du idag?
Kort efter mina kandidatstudier i etnologi gick jag på mammaledighet och startade då Instagramkontot Tuvessonskan. Där skrev jag framförallt om vegetarisk vardagsmat och livet i Malmö. Med åren kom det att bli ett heltidsjobb och ett aktiebolag där jag idag bland annat arbetar med att skriva (kok)böcker, utveckla recept åt företag och tidningar, skriva reseguider och reportage, föreläsa och skapa event.
Vad har dina studier i etnologi betytt för dig i din karriär?
Massor! Kanske allt? Jag har mina studier att tacka för så mycket. Utan mina studier har jag svårt att tänka mig att jag hade skrivit böcker och startat företag – och om jag hade gjort det hade det definitivt inte sett ut på samma sätt som nu. Etnologin har gett mig ett så kul sätt att se och uppleva världen på! Och det har gett mig ett helt unikt perspektiv som jag många gånger har känt urskiljt mig i branschen.
Du ska medverka på institutionens arbetsmarknadsdag 12 mars. Vad vill du förmedla till de som studerar etnologi eller andra humanistiska ämnen idag?
Detta blir mitt andra år som jag kommer och berättar om mitt yrke. Jag vill berätta mer om hur det kommer sig att jag jobbar med det jag gör – och vad jag har fått med mig från mina studier som hjälper mig i mitt arbetsliv idag.
Vad har det betytt för dig att hålla kontakt med institutionen och lärarna efter din utbildning?
Mycket! Jag har sedan jag avslutat mina studier kommit tillbaka och föreläst själv. Även gamla lärare, som t ex Anna Burstedt, har jag arbetat med när jag drev talkshowen SNACK! som handlade om mat, kultur och samhället.
Har du något karriärtips för studenter som snart är klara med sina utbildningar och ska ut i arbetslivet?
Jag hade egentligen ingen aning om vad jag skulle arbeta med efter mina studier, men efter att ha läst projektledning och entreprenörskap för humanister fick jag fått upp ögonen för egenföretagande. Under mina år som yrkesverksam har jag förstått att en humanistisk bas är användbar i så otroligt många fler yrkesroller än vad jag först hade tänkt mig – så mitt tips är att börja fundera över vilka unika kompetenser du har fått med dig under dina studieår.