Lisa Jonasdotter Nilsson – redaktionschef på Bokförlaget Forum

Lisa Jonasdotter Nilsson är idag redaktionschef på Bokförlaget Forum som är en del av Bonnierförlagen. Hon har många års erfarenhet av att ha jobbat som redaktör innan hon blev redaktionschef. Det första jobbet efter studierna fick hon efter att hon gjort praktik på kursen förlags- och bokmarknadskunskap som ges vid Lunds universitet.

– Praktiken gjorde jag på våren 2015, då var den 6 veckor lång. Det var det roligaste jag har gjort. Det var så bra att få lära sig mer om branschen genom praktik efter första årets grundkurs. Vi hade gjort en del studiebesök och att sen få komma på praktik och testa på jobbet var superkul.

Praktiken gjorde Lisa på Wahlström & Widstrand i Stockholm som då var ett självständigt förlag, men som nu ingår i Albert Bonniers Förlag.

– Efter praktiken fick jag lite frilansuppdrag och på försommaren det året fick jag ett jobberbjudande. Det var en kombination av lyckliga omständigheter och att jag hade gjort bra ifrån mig på praktiken som gjorde att jag blev rekommenderad att söka ett vikariat som fackboksredaktör på Albert Bonniers förlag.

Lisa fick vikariatet och flyttade tillbaka till Stockholm efter några års studier i Lund. Hon hade tidigare läst idéhistoria och litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och det är också litteraturvetenskap som är hennes huvudområde i kandidatexamen. Att man kunde jobba inom förlag visste hon inte när hon påbörjade sina studier, men via en vän till familjen fick hon reda på att ämnet förlags- och bokmarknadskunskap fanns i Lund.

– Jag hade läst litteraturvetenskap och funderade på vad jag skulle göra med det. Jag hade en dröm om att plugga vidare och forska. Men när jag fick upp ögonen för att man kan jobba inom förlag så blev jag intresserad. Förlags- och bokmarknadskunskap är en utbildning som befinner sig nära branschen. Många av föreläsarna arbetar på förlag och vi fick träffa riktiga översättare, förlagsjurister med flera som faktiskt kunde ge oss något äkta. Det var inte enbart en teoretisk utbildning. Det var jättebra!

Inom utbildningen i förlags- och bokmarknadskunskap uppskattade Lisa bland annat blocket om förlagsmarknadsföring och förlagsjuridik.

– Under förlagsmarknadsföringen fick vi lära oss att se på varje titel på det sätt som man gör i yrket i verkligheten – hur ska den sälja, vem är målgruppen, varför ska just denna bok komma ut? Något annat jag haft nytta av genom åren, även om det var en liten del av utbildningen, var förlagsjuridiken. Det är mycket rättigheter knutna till utgivning och publicistisk verksamhet. Att veta hur upphovsrätt fungerar och hur man ska tänka när man till exempel ska söka rättigheter för citat i en bok, när för fattare återfår sina rättigheter och sådana saker – det är väldigt användbart.

Lisa trivdes väldigt bra med sina studier i Lund.

– Att flytta ner till Skåne för att läsa förlags- och bokmarknadskunskap var härligt. Jag bodde i Malmö och tyckte om att plugga i Lund. I efterhand önskade jag att jag hade läst alla mina kurser där. Jag har fortfarande många kompisar som jag träffade under den tiden. Det sammanhang jag hade där gav mig en skjuts i studierna också. Det fanns initiativ utanför klassrummet och att få träffa andra som älskade böcker var jättekul. I vår klass tipsade vi varandra om poesiuppläsningar och författarbesök och annat.

Förutom studier vid Stockholms universitet och Lunds universitet har Lisa också läst två olika skrivarkurser vid Skurups folkhögskola och Österlens folkhögskola.

– Vill man jobba textnära och är intresserad av språk så är det en styrka att ha skrivpedagogiken med sig. Hur känns det att sitta och skriva en text? Hur är det att få feedback och redigeringsförslag på en text man lagt ner sin själ i och jobbat mycket med? När man jobbar inom förlag är det bra att veta hur det hantverket går till.

Hon tipsar också om att det är värdefullt att jobba extra i branschen under sina studier – till exempel i en bokhandel.

– Jag har jobbat extra i bokhandel hela tiden parallellt med mina studier. Där lär man sig också mycket. Förutom att man träffar kunder och djupdyker i litteratur får man stor kännedom om branschen och man förstår skillnaden mellan olika förlag. Man kan också läsa Svensk Bokhandel som är branschtidningen. Det är den kompetensinhämtning jag gjorde förutom studierna.

Efter vikariatet som fackboksredaktör dök ett annat jobb upp inom Bonnierförlagen och det var en fast tjänst som redaktör på Bokförlaget Forum.

– Jag tror det annonserades på Bonnierförlagens intranät. Bonnierförlagen består av många olika förlag. Vi jobbar separat med egna redaktioner, produktionsscheman och kommunikationsteam, men vi har ändå utbyte mellan de olika förlagen. Jag var ganska aktiv i letandet efter tjänster och försökte bita mig kvar. Jag fick tjänsten och började i augusti 2016.

– Det var en tjänst som var bra utformad för mig. Jag hade jobbat som redaktör ett år men var fortfarande ganska ny. Att vara redaktör är så mycket ett erfarenhetsyrke – du blir bättre ju längre du jobbat, ju fler olika typer av böcker du har satt dig in i och ju fler författare du har träffat och lärt känna.

–Tjänsten på Forum var utformad så att de ville få in någon lite nyare. Den var ett slags hybridtjänst och jag skulle förutom redigering också jobba med sociala medier och ha ansvar för pocketutgivningen. Det passade mig jättebra för då fick jag tillfälle att lära mig mer om inte bara redaktörshantverket utan också om marknadsföring och hur man kan tänka där. Jag fick också lära mig hur pocketförsäljning går till och hur man ska tänka kring paketering och prioritera kommersiellt.

– Arbetsplatsen passade mig väldigt bra –redaktionen är social och har pigga idéer. Vi jobbar med allt från namnkunniga spänningsförfattare och härliga romaner till intressanta hantverks- och kokböcker och kändisbiografier. Det finns verkligen allt på Forum. Jag trivdes så bra här att jag har blivit kvar.

2019 ändrades Lisas tjänst till att bli heltidstjänst som redaktör och ansvaret för pocketutgivningen och sociala medier föll bort.

– Jag specialiserade mig och riktade in mig på att jobba mycket med svensk skönlitteratur och spänningsförfattare. Jag har jobbat mycket med våra kommersiella textböcker och det krävde att jag hade heltidsfokus på redaktörskapet.

Lisa påpekar att arbete inom förlag innebär mycket möten. Hon trycker på att det är ett väldigt socialt arbete där man får träffa många olika typer av människor.

– Att vara redaktör eller förläggare innebär i allra högsta grad att man arbetar lika mycket med personlig kontakt och relationer som man jobbar med själva texten.

Under åren på Bonnierförlagen arbetade Lisa också inom facket och nästa karriärsteg blev att hon gick ner i tjänst som redaktör och började jobba som redaktionsansvarig på halvtid.

– Jag arbetade fackligt, satt med i klubbstyrelsen och fick mer insyn i personalärenden. Det tillsammans med att jag jobbat länge på arbetsplatsen gjorde att jag fick intresse för ledarskapsfrågor. Som redaktionsansvarig hade jag inget personalansvar men arbetade med allt praktiskt kring redaktörsplanering och satte mig in i beslut kring hur vi har det här på redaktionen. Det hann jag vara ett år och hösten 2022 blev jag redaktionschef. Då fick jag personalansvar och fattar beslut som får konsekvenser för vår budget.

– Jag har rört mig från att ta stort grepp om förlagsarbete och vilja göra precis allt, till att just nu tycka att det mest viktiga och intressanta är personalfrågor och interna frågor, hur vi som redaktion mår och jobbar bäst för att nå våra mål.

Publicerat 2023-01-23.

Porträttbild Lisa Jonasdotter Nilsson. Foto.
Fotograf: Caroline Andersson.

Namn: Lisa Jonasdotter Nilsson
Nuvarande arbete: Redaktionschef, Bokförlaget Forum, https://www.forum.se
Utbildning: Förlags- och bokmarknadskunskap, 90 hp, vid Lunds universitet. Litteraturvetenskap, 90 hp och idéhistoria, 30 hp vid Stockholms universitet samt skrivarkurser vid Skurups folkhögskola och Österlens folkhögskola.
Praktik: Wahlström & Widstrand, https://www.wwd.se

Läs om förlags- och bokmarknadskunskap här

Tips till blivande studenter

Håll koll på förlagens utgivning och bilda dig din egen uppfattning om vad du vill göra och kan bidra med inom branschen. Är du till exempel intresserad av kokböcker – sök dig då till den typen av förlag, kompetensutveckla dig och förkovra dig inom ditt specialområde.

Det är viktigt att man harvar på. Ligg på förlagen! Har de inga tjänster ute har de kanske något frilansuppdrag du kan söka. Du kan sikta på att få börja korrekturläsa, lektörläsa manus, transkribera text eller någon annan uppgift där du får chansen att prova på. Får du väl in en fot har du en möjlighet att visa hur duktig du är. Det är så de allra flesta gör i branschen.

Sidansvarig: Asa.Lundgrenkultur.luse | 2024-02-23