Monika Kowalski – stylist och koordinator på Boozt Fashion AB
Monika Kowalski är stylist och koordinator på Boozt Fashion AB. Hon tog examen från kandidatprogrammet i modevetenskap vid Lunds universitet 2017. Under programmets gång har hon sett till att få ut så mycket som möjligt av utbildningen både teoretiskt och praktiskt. Hon hittade ett sätt att förlänga den månadslånga praktiken som ingår till tre månader under den valbara terminen, då hon samtidigt läste fristående kurser på distans.
– Jag slog ihop praktiken med den valbara terminen och sökte för tre månader i stället och läste samtidigt på distans under tiden jag praktiserade. Det var intensivt såklart, praktik på dagen och studier på kvällen, men det fungerade rätt bra. Jag började praktiken lite tidigare än ordinarie terminsstart, så det blev två månader då praktik och studier överlappade.
Praktiken gjorde hon på modemagasinet Bon Magazine (bon.se). Jag praktiserade som reporter och researcher och skrev artiklar och intervjuer för onlinemagasinet. Bon Magazine är en del av Studio Bon som arrangerade modeveckan då, så jag rapporterade även därifrån och från andra events som NK Galan.
– När jag var klar med mina studier fick jag komma tillbaka för att frilansa som reporter under modeveckorna. Det var väldigt givande för mig att få vara praktikant där tre månader för att knyta kontakter och förstå vad jobbet innebär och sedan kunna komma tillbaka och kunna använda alla kunskaper jag fått efter utbildningen.
Kandidatprogrammet i modevetenskap är ett teoretiskt humanistiskt program och Monika trycker på vikten av praktik som komplement till den teoretiska delen. Efter utbildningen sökte hon till en fristående kurs vid Göteborgs universitet som erbjuder kvalificerad arbetspraktik med humanistisk inriktning – en längre praktik som finansieras av studiemedel.
– Praktisk erfarenhet krävs för att vara attraktiv på arbetsmarknaden efter studierna. Det finns en problematik med gratispraktik inom branschen, men praktiken och arbetslivserfarenhet är viktig när man söker jobb. Praktikperioden inom utbildningen och även den fristående praktiken efteråt har gjort stor skillnad för mig.
Den längre praktiken efter modevetenskapsutbildningen gjorde Monika på en PR-byrå i Köpenhamn som heter Agency V.
– Där var jag PR assistent. Byrån var inriktad på mode och hade hand om olika klädesmärken och accessoarer. Jag fick en större inblick i hur det funkade inom PR-branschen. Vi anordnade kampanjer med influencers och andra aktörer inom modebranschen. Vi hade hand om specifika märken och anordnade deras visningar på Fashion Week i Köpenhamn. Jobbet innebar mycket mediabevakning för att se hur stor spridning våra märken fick inom sociala medier och andra kanaler.
Sitt nuvarande jobb fick Monika på Boozt Fashion AB via ett jobb som stylistassistent.
– Jag såg att de sökte en stylistassistent på Boozt under tiden jag praktiserade i Köpenhamn. Jag skrev ett personligt brev och skickade in CV och fick jobbet. Jag frilansade rätt länge som stylistassistent och det resulterade sedan i en fast anställning. Nu har jag en tjänst som stylist och koordinator vilket betyder att mina arbetsuppgifter ändrats en hel del, vilket också medfört ett stort ansvarstagande för att ro projekten jag är en del av i hamn.
Under sin tid på Boozt har Monika gjort lite olika arbetsuppgifter.
Jag fick vara med att utforma deras onlinemagasin, The Edit. Med tanke på min bakgrund inom onlinejournalistik så fick jag vara med i en liten grupp som tog fram onlinemagasinet och jag fick även skriva artiklar till det. Nu är jag inte så involverad i det längre utan är mer stylist och koordinator för våra fotograferingar – inom alla kategorier både med modeller och still lifes.
– Jag har mycket kontakt med våra märken. Inför stora fotograferingar får vi samples från våra märken och mitt arbete innebär mycket kontakt med externa aktörer för att koordinera när vi ska få kläder och efteråt när vi har fotograferat hur de ska skickas tillbaka. Det är mycket koordinering och tidsplanering involverat i hela den här produktionsprocessen.
Monika trivs bra med sitt arbete.
– Det är ett kreativt yrke. Jag får lov att samarbeta med olika sorters människor som art directors, fotografer, modeller, makeupartister, producenter. Det är så många personer som finns bakom en bild som syns ute på stan, vilket allmänheten kanske inte har någon aning om. Alla har sin roll och det är mycket jobb och planering bakom det visuella materialet som vi tar fram. In-house arbetar jag tätt med vår marketing-avdelning samt inköpare för att nå gemensamt uppsatta mål.
På frågan om vad hon har för plan för framtiden svarar Monika att hon för dagsläget är nöjd med var hon befinner sig.
– Jag lever väldigt mycket i nuet och gör det jag tycker är kul just nu. Det här är vad jag vill göra för tillfället. Jag planerar inte att vara stylist hela livet, men vad det blir sen återstår att se. Det finns många sidor av modebranschen som jag inte utforskat än och som jag gärna skulle vilja veta mer om.
Att det blev kandidatprogrammet i modevetenskap för Monika hade bland annat att göra med att hon bodde i Paris en tid och fick upp ögonen för branschen som hon tyckte var intressant och spännande både utifrån en materiell och kulturell aspekt. Några kurser inom programmet har varit särskilt viktiga för henne.
– Vi hade en kurs i att skriva om mode. Den har hjälpt mig mycket vad gäller mitt modejournalistiksintresse. Kursen i modets historiska och kulturella sammanhang har fått mig att ha med mig den kritiska blicken i allt jag gör. I mitt arbete så används materialet i visuell marknadsföring och blir offentligt för allmänheten och då är det viktigt att förstå hur man ska styla och vad det är för budskap en bild signalerar och symboliserar eller vilka konnotationer och känslor som kan dyka upp hos olika människor. Det är viktigt att tänka på vad man producerar. Den kritiska blicken och kunskap om hur strukturen för modevärlden ser ut tycker jag har hjälpt mig jättemycket för att lära känna och förstå branschen.
– Även projektledningskurserna har varit väldigt användbara. Man jobbar mycket i projekt i mitt arbete. Att kunna organisera sin tid, prioritera rätt och veta hur den kreativa processen ser ut på det företag man arbetar är viktigt. Det är också viktigt att lära känna teamets styrkor och svagheter och hur man kan hjälpas åt.
Monika rekommenderar utbildningen till alla som har ett modeintresse.
– Har man ett modeintresse så öppnar den här utbildningen upp många nya dörrar och ger insikt i många olika aspekter av mode som man inte tidigare kände till både utifrån historiskt och nutida perspektiv. Man behöver inte veta exakt vad man vill jobba med sen innan man börjar studera. Man får se så många olika sidor av modebranschen och sen kan man själv välja vilket spår man vill fortsätta på. Det är en bred och teoretisk utbildning och jag tror att det är viktigt att man väljer rätt praktik och valbara kurser för att nischa sin kunskap för arbetsmarknaden beroende av eget intresse. Det är en väldigt rolig utbildning.
Publicerat 2023-03-13.