Melisa Hümmet, musikproduktion

Fyra år senare – vad har hänt sen sist?

2021 läste Melisa fortsättningskursen i musikproduktion och sen dess har hon pluggat något varje termin.
- De flesta kurser har varit inom musik, men jag har även testat juridik, grafisk design och en ettårig utbildning inom fotografi. Men jag har också fortsatt att fokusera på att skapa och släppa min egen musik.

Det är i den egna musiken drömmen finns. Melisa vill i framtiden kunna leva på sin egen musik. Genom utbildningen i musikproduktion har hon skaffat sig verktyg för att kunna uppnå drömmen, men framför allt har hon skapat kontakter med andra som också brinner för musik.
- Främst vill jag skapa musik för min egen skull, men jag gillar också att göra musik för andra. Mitt huvudinstrument är sång men jag producerar också. När jag sjunger blir det oftast R&B, Soul och Rap, men jag gillar också att skapa instrumentalmusik och har oftast filmer i åtanke när jag skapar denna typ av musik. Just nu gör jag musik till en bekants film.

- Jag tror att det är en kombination av många olika saker som krävs för att man ska lyckas som artist – att man jobbar väldigt hårt och att man har lite tur som gör att man får kontakt med rätt människor som kan hjälpa dig att ta dig till nästa nivå. Jag har pluggat några år nu och lärt känna andra musiker och producenter som jag håller kontakten med.

Melisa valde under hösten 2024 att läsa kandidatkursen i musikvetenskap för att kunna ta ut en kandidatexamen. Parallellt med egna studier har hon också jobbat för universitetet som SI-ledare (mentor) för musikstudenter på grund- och fortsättningsnivå. Det har också väckt tankar hos henne om att fortsätta att jobba inom akademin och både undervisa och forska.
- Som SI-ledare har det varit jättekul att vara med studenterna och utvecklas i mitt ledarskap. Jag har fått testa att befinna mig i en akademisk miljö och att forska kan också vara en möjlighet i framtiden.

Nu funderar Melisa på om hon ska söka en masterutbildning samtidigt som hon fortsätter sitt musikskapande och har ett större projekt på gång som hon hoppas kunna släppa snart. Till dess kan vi lyssna till hennes musik på Spotify.

Publicerat 2025-02-21.

Varför valde du att läsa musikproduktion?

Jag älskar musik, det är främsta anledningen. Jag gick på ett gymnasium med elever som drömde om att bli läkare, tandläkare, ingenjörer men jag visste att jag ville gå en annan väg. Jag kunde antingen välja att läsa musikvetenskap eller musikproduktion. Jag valde det sistnämnda för att jag är en praktisk människa. En annan anledning till att jag valde att läsa denna utbildning var för att jag ville skapa kontakter. Innan universitetet kände jag nästan ingen som höll på med musik men nu känner jag både lärare och studenter som delar samma passion som mig.

Har du läst fler ämnen på universitetet? Vilka? Varför valde du dessa ämnen?

Jag tog studenten våren 2020, så jag är fortfarande relativt ny på universitetet. Jag har totalt läst fyra kurser, allt relaterat till musik. Hösten 2020 läste jag två kurser: Musikproduktion – grundkurs och Digital Musikproduktion på Malmö Musikhögskola. Jag valde Digital Musikproduktion för det helt och hållet var praktiskt där man fördjupade sig inom ljudprogrammet Logic Pro. Nu, våren 2021 läser jag två kurser till: Musikproduktion – fortsättningskurs och Multimediateknik för Musiker på Malmö Musikhögskola. På grundkursen lärde jag mig, bland annat, musikteori och fick nya tankesätt som jag använder när jag lyssnar på och skapar musik, därav kändes det som att fortsättningskursen var en möjlighet att lära mig ännu mer. Jag valde Multimediateknik för att det handlar om det visuella, som till exempel musikvideor. Jag har lärt mig om hur ljud och bild samarbetar, samt hur man spelar in och redigerar detta.

Utbildningen i musikproduktion består av fristående kurser. Hur är det att läsa fristående kurser?

Jag tycker att det är bra för de som vill testa nya saker och kanske inte är redo eller inte vet vilket program de vill välja. Det ger lite mer frihet hade jag sagt, man planerar för de kommande månaderna och inte åren. Det är även relevant för de som precis tagit studenten och inte är säkra på vad de vill hålla på med i framtiden. Då kan de läsa en fristående kurs som intresserar dem och få en känsla av hur det är att plugga på ett universitet. Genom att läsa fristående kurser kan man också bygga på så som man vill. Jag läste grundkursen i höstas, läser fortsättningskursen nu och kan läsa kandidatkursen till hösten om jag vill.

Vad ska du läsa nästa termin?

Jag är inte helt säker på hur det blir än men jag har sökt till en del kurser. Jag har, för att nämna några, sökt till två kurser på Malmö Musikhögskola: Inspelningsteknik studio och Music Management & Business. Jag är intresserad av hur det är att arbeta i en studio och hur musikbranschen fungerar. Utöver det har jag sökt till kandidatkursen, om jag skulle bestämma mig för att ta en kandidatexamen.

Vad har du för mål med din utbildning – vad vill du jobba med sen?

Mina mål är att kunna utvecklas som musiker, att få nya verktyg att jobba med och skapa kontakter. Det behövs ingen specifik utbildning för att skapa musik men de fristående kurserna har varit ett tillfälle att lära mig så mycket som möjligt både från lärare och studenter för att senare använda det när jag skapar min egen musik. Jag gillar att använda min fantasi och jobba kreativt, därför hade jag velat ha ett jobb som tillåter detta. Det kan vara allt från att sjunga, producera, skriva låttexter till att vara skådespelerska. Jag älskar konst i alla dess former.

Har du några tips till studenter som funderar på att söka musikvetenskap/musikproduktion?

Om du funderar på det tycker jag att det är värt att söka och testa. Jag är verkligen glad över mina studieval. Även om du inte planerar att jobba med musik på något sätt i framtiden, så kan det fortfarande vara givande för att vi alla lyssnar på musik. På grundkursen fanns det många studenter med olika musikstilar, erfarenheter och mål. Vissa hade spelat ett instrument i flera år medan andra enbart lyssnade på musik. Om man är en praktisk person, det vill säga vill eller gillar att producera så tipsar jag om musikproduktion. Jag tycker att balansen mellan teori och praktiskt arbete är fördelat på ett bra sätt. Det värsta som kan hända är egentligen att du lär dig lite mer om musik…
 

Publicerat 2021-04-19.

Melissa Hümmet. Foto.

Namn: Melisa Hümmet
Utbildning: Musikproduktion grundkurs och fortsättningskurs och musikvetenskap kandidatkurs, sammanlagt 90 hp. Samt andra fristående kurser inom musik.

Läs om utbildningen i musikvetenskap och musikproduktion här

Vägar till examen

Att läsa fristående kurser eller program är två olika vägar som leder till samma mål – en examen.

Som ung kvinna i musikindustrin tycker jag att det är viktigt att det syns att det finns unga kvinnor som producerar musik. Det känns befriande att jag kan skapa musik helt själv, och inte är beroende av någon annan. Samtidigt kan jag samarbeta med andra musiker också när jag själv vill det.

Sidansvarig: Asa.Lundgrenkultur.luse | 2025-02-21